Ovulációs szakasz
Tabouleh quinoával
Ez egy közel-keleti étel, amit hagyományosan bulgurból, azaz búzatöretből vagy kuszkuszból készül, ami pedig egyfajta búzadara. Ha ezt gluténmentesíteni szeretnénk, ezeket el kell hagynunk, ezért ebben a receptben a quinoa szerepel.
Könnyű, friss étel a citromlének és a friss koriandernek köszönhetően. Készíts hozzá valamilyen salátát és falafelt.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 és fél bögre quinoa (kb. 40 dkg)
- 200 g friss koriander
- 8 szem paradicsom
- 100 g fenyőmag
- 2 evőkanál tahini
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 citrom leve
- só és bors
Elkészítése:
Egy szűrőben mosd át a quinoát hideg folyó vízzel, míg a víz tisztán folyik át rajta. Majd tedd egy lábosba 3 bögre (9 dl) forrásban lévő vízzel. Forrald 1-2 percig, majd alacsonyabb fokozaton főzd 10-15 percig, míg a víz elfő és a quinoa megpuhul, de még nem fő szét.
Aprítsd fel a korianderleveleket késel vagy ollóval. Vágd a paradicsomokat apró kockákra. Pirítsd meg a fenyőmagot egy száraz serpenyőben pár pilanat alatt – ne hagyd ott, mert hamar odakap!
Amikor megfőtt a quinoa, hagyd kihűlni. Majd keverd hozzá a koriandert, a paradicsomot, a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet, a pirított fenyőmagot, majd sózd és borsozd meg.
Ez az étel hidegen az igazi, így elviheted magaddal a munkába vagy piknikre.
Paradicsomos bab
Ezt az ételt az ovulációs és a luteális fázisban is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 250 g fehér konzerv bab (üvegeset válassz, amiben nincs semmi más a babon és són kívül)
- 2 gerezd fokhagyma
- dupla annyi darabolt paradicsom és paradicsom sűrítmény, mint a bab
- 1 evőkanál datolyaszirup
- só
- bors
Elkészítése:
Törd át a fokhagymát és tedd egy lábosba a darabolt paradicsommal és a datolyasziruppal együtt.
Főzd takaréklángon kb 30 percig.
Majd add hozzá a sűrített paradicsomot és a lecsepegtetett babot és főzd még 10 percig, amíg át nem forrósodik, és be nem sűrűsödik.
Végül fűszerezd meg.
Padlizsángombóc paradicsomszószban
Hozzávalók:
- dinsztelt padlizsán-hagymával, fűszerezve-leve nélkül
- kinyomkodott beáztatott zsemle
- reszelt parmezán és pecorino (pecorino helyett lehet akár edámi vagy ementáli is)
- tojás
- zsemlemorzsa és max. egy kis (hajdina)liszt
- paradicsomszósz: klasszikus olasz paradicsomos alapszósz
Tipp: a parmezán lehet több, hogy kevesebb liszt kelljen
Elkészítése:
A paradicsomszószban főzd ki a gombócot. Majd süsd meg, ehhez forgasd kis lisztbe, hogy ropogósabb legyen.
+ Alternatíva: padlizsán helyett cukkinivel- ezt kisütni kell és a cukkinit előtte kicsit megfőzni – paradicsomsalátával nagyszerű.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
- 1 közepes padlizsán
- 1-2 ek majonéz (e-mentes, univer)
- 1gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítése:
A padlizsánt egyben, sütőben megsütöm, hagyom kihűlni.
A héját lehúzom, a belseje jó leveses, igyekszem úgy hámozni és áttenni a botmixer edénybe, hogy a leve ne menjen kárba.
Hozzáteszem a többit és összemixelem.
Ha a fokhagyma nem annyira intenzív ízű, akár két gerezd is mehet bele, ha frisset használsz, aminek a héja még nincs megszáradva, abból általában elég egy is.
Mandulás-chia magos energiafalat
Ezt a receptet elkészítheted a follikuláris szakaszban is.
Igazi energiabomba, ha a sok teendő mellett magasan szeretnéd tartani az energiádat. A kakaó élénkít, a datolya édessége nyugtatja az idegrendszeredet, a mandula, a mandulavaj, a kókuszolaj és a chia mag pedig mindent biztosít ahhoz, hogy elég energiád legyen és hosszan érezd ezt a hatást.
Sokáig eláll, így nagyobb adagban is elkészítheted és magaddal vihető egészséges nasiként tudod biztosítani vele magadnak az energiát az étkezések között, strapásabb napokon is. Felturbózhatod a hormonkiegyensúlyozást segítő szuperélelmiszerekkel is.
Hozzávalók:
- 1 bögre mandula (20 dkg) vagy más dióféle
- 1 bögre Medjool-datolya (20 dkg)
- 3-4 evőkanál nyers kakaópor
- 2 evőkanál mandulavaj
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál chia mag
+ felturbózhatod a hormon-egyensúlyod érdekében kendermagfehérjével vagy hántolt kendermaggal és macával
Elkészítése:
Az előző éjszaka beáztatott és leöblített mandulát aprítsd fel a konyhai robotgépben vagy botmixerrel. A datolyát magozd ki és tedd a mandula mellé az összes többi hozzávalóval együtt, az egészet pürésítsd össze. Jó ragadós lesz. Ebből a masszából gyúrj kis golyókat és tedd egy órára a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljanak.
A recept forrása: Ella Woodward – Egyél jókat Ellával (a könyvet itt megvásárolhatod)