Hajdina leves

Hozzávalók:

• fél bögre pörköletlen hajdina (zöld színű)
• 3 szál sárgarépa
• 3 szál fehérrépa
• 1 zellergumó
• kelbimbó vagy borsó vagy amit szeretsz – ezt variálhatod
• 1 fej hagyma (vörös vagy lila) apróra vágva
• petrezselyem
• olívaolaj vagy kókuszolaj
• víz
• savanyú káposzta

Elkészítése:

Vagdosd fel a zöldségeket kis darabokra.

Tedd a lábasba a hajdinát magában és lassú tűzön, kevergetve pirítsd meg egy picit (legyél ott, mert könnyen odakap). Ekkor öntsd rá az olajat, és máris mehetnek bele a zöldségek is (hagyma is, azaz nem kell külön pirítani!), kavard át és hagyd egy kis ideig összeérni őket.

Majd öntsd fel vízzel. Sózd meg, és addig főzd, amíg a hajdinaszemek ki nem nyílnak. A hajdina sok vizet felvesz, így lehet, hogy közben azt pótolnod kell – rajtad múlik, milyen sűrű levest készítesz.

A végén szórd meg a petrezselyemmel – bőven!

Tálaláskor tegyél a tetejére egy maréknyi savanyú káposztát – ez isteni ízesítést fog adni neki!

Céklás hajdinarizottó

Hozzávalók (4 személyre):

  • 5-6 darab cékla (1,5 kg)
  • 2 bögre hajdina (40 dkg)
  • 1 citrom leve
  • 400 ml kókusztej
  • só és bors

Elkészítése:

Süsd meg a céklákat a sütőben 200 fokon (légkeverésesnél 180 fokon) úgy, ahogy vannak, egyben és héjastól. Nem kell hozzá olajat adnod. Ez kb. egy óra alatt meglesz. Ha megpuhult, és a héja ropogós, vedd ki a sütőből és hagyd egy kicsit hűlni.

A hajdinát mosd át egy szűrőben, amíg a víz tisztán átfolyik rajta. Majd tedd egy lábasba 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyd forrni 1-2 percig, majd vedd kisebbre a fokozatot és főzd 10-15 percig, amíg a víz elfő, és a hajdina megpuhul, de még nem püréállagú (se nem kemény).

Hámozd meg a lehűlt céklákat, majd tedd a robotgépbe (vagy használj botmixert) a citromlével és a kókusztejjel, sózd és borsozd, majd pürésítsd össze úgy, hogy egy teljesen egynemű keveréket kapj.

Amikor a hajdina megfőtt, keverd hozzá a céklát, melegítsd át és tálald.