Tabouleh quinoával

Ez egy közel-keleti étel, amit hagyományosan bulgurból, azaz búzatöretből vagy kuszkuszból készül, ami pedig egyfajta búzadara. Ha ezt gluténmentesíteni szeretnénk, ezeket el kell hagynunk, ezért ebben a receptben a quinoa szerepel.

Könnyű, friss étel a citromlének és a friss koriandernek köszönhetően. Készíts hozzá valamilyen salátát és falafelt.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 és fél bögre quinoa (kb. 40 dkg)
  • 200 g friss koriander
  • 8 szem paradicsom
  • 100 g fenyőmag
  • 2 evőkanál tahini
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 citrom leve
  • só és bors

Elkészítése:

Egy szűrőben mosd át a quinoát hideg folyó vízzel, míg a víz tisztán folyik át rajta. Majd tedd egy lábosba 3 bögre (9 dl) forrásban lévő vízzel. Forrald 1-2 percig, majd alacsonyabb fokozaton főzd 10-15 percig, míg a víz elfő és a quinoa megpuhul, de még nem fő szét.

Aprítsd fel a korianderleveleket késel vagy ollóval. Vágd a paradicsomokat apró kockákra. Pirítsd meg a fenyőmagot egy száraz serpenyőben pár pilanat alatt – ne hagyd ott, mert hamar odakap!

Amikor megfőtt a quinoa, hagyd kihűlni. Majd keverd hozzá a koriandert, a paradicsomot, a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet, a pirított fenyőmagot, majd sózd és borsozd meg.

Ez az étel hidegen az igazi, így elviheted magaddal a munkába vagy piknikre.

Paradicsomos bab

Ezt az ételt az ovulációs és a luteális fázisban is elkészítheted.

Hozzávalók:

  • 250 g fehér konzerv bab (üvegeset válassz, amiben nincs semmi más a babon és són kívül)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • dupla annyi darabolt paradicsom és paradicsom sűrítmény, mint a bab
  • 1 evőkanál datolyaszirup
  • bors

Elkészítése:

Törd át a fokhagymát és tedd egy lábosba a darabolt paradicsommal és a datolyasziruppal együtt.

Főzd takaréklángon kb 30 percig.

Majd add hozzá a sűrített paradicsomot és a lecsepegtetett babot és főzd még 10 percig, amíg át nem forrósodik, és be nem sűrűsödik.

Végül fűszerezd meg.

Padlizsángombóc paradicsomszószban

Hozzávalók:

  • dinsztelt padlizsán-hagymával, fűszerezve-leve nélkül
  • kinyomkodott beáztatott zsemle
  • reszelt parmezán és pecorino (pecorino helyett lehet akár edámi vagy ementáli is)
  • tojás
  • zsemlemorzsa és max. egy kis (hajdina)liszt
  • paradicsomszósz: klasszikus olasz paradicsomos alapszósz

Tipp: a parmezán lehet több, hogy kevesebb liszt kelljen

Elkészítése:

A paradicsomszószban főzd ki a gombócot. Majd süsd meg, ehhez forgasd kis lisztbe, hogy ropogósabb legyen.

+ Alternatíva: padlizsán helyett cukkinivel- ezt kisütni kell és a cukkinit előtte kicsit megfőzni – paradicsomsalátával nagyszerű.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 1-2 ek majonéz (e-mentes, univer)
  • 1gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítése:

A padlizsánt egyben, sütőben megsütöm, hagyom kihűlni.

A héját lehúzom, a belseje jó leveses, igyekszem úgy hámozni és áttenni a botmixer edénybe, hogy a leve ne menjen kárba.

Hozzáteszem a többit és összemixelem.

Ha a fokhagyma nem annyira intenzív ízű, akár két gerezd is mehet bele, ha frisset használsz,  aminek a héja még nincs megszáradva, abból általában elég egy is.

Mandulás-chia magos energiafalat

Ezt a receptet elkészítheted a follikuláris szakaszban is.

Igazi energiabomba, ha a sok teendő mellett magasan szeretnéd tartani az energiádat. A kakaó élénkít, a datolya édessége nyugtatja az idegrendszeredet, a mandula, a mandulavaj, a kókuszolaj és a chia mag pedig mindent biztosít ahhoz, hogy elég energiád legyen és hosszan érezd ezt a hatást.

Sokáig eláll, így nagyobb adagban is elkészítheted és magaddal vihető egészséges nasiként tudod biztosítani vele magadnak az energiát az étkezések között, strapásabb napokon is. Felturbózhatod a hormonkiegyensúlyozást segítő szuperélelmiszerekkel is.

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandula (20 dkg) vagy más dióféle
  • 1 bögre Medjool-datolya (20 dkg)
  • 3-4 evőkanál nyers kakaópor
  • 2 evőkanál mandulavaj
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál chia mag

+ felturbózhatod a hormon-egyensúlyod érdekében kendermagfehérjével vagy hántolt kendermaggal és macával

Elkészítése:

Az előző éjszaka beáztatott és leöblített mandulát aprítsd fel a konyhai robotgépben vagy botmixerrel. A datolyát magozd ki és tedd a mandula mellé az összes többi hozzávalóval együtt, az egészet pürésítsd össze. Jó ragadós lesz. Ebből a masszából gyúrj kis golyókat és tedd egy órára a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljanak.

A recept forrása: Ella Woodward – Egyél jókat Ellával (a könyvet itt megvásárolhatod)