Édesburgonyás palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 kis édesburgonya (200 g
  • ¾ bögre zabtej (200 ml)
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 1 tk fahéj
  • 2ek méz
  • kókuszolaj

+ tálaláskor almapüré, friss gyümölcsök (bogyós gyümölcsök, eper)

A tojás nem fog hiányozni, mert az édesburgonya összetartja a masszát.

Elkészítése:

Párold vagy főzd meg az apróra vágott édesburgonyát puhára (kb. 10 perc).

Tedd a turmixgépbe a többi összetevővel (az olaj kivételével) és dolgozd össze őket.

Tedd a tapadásmentes serpenyőbe a tűzhelyre, kend ki a kókuszolajjal, forrósítsd fel, majd 2 evőkanálnyit tegyél bele a masszából (sűrű lesz, nem olyan, mint a hagyományos palacsintatészta), nyomkodd laposra. Így süsd 2-3 percig, majd fordítsd meg, amikor már eléggé átsült és nem esik szét és a másik oldalát is süsd át.

Almapüré

Hozzávalók:

  • piros alma
  • fahéj
  • datolyszirup

Elkészítése:

Kb. fél óra alatt főzd puhára a piros almát annyi vízben, ami épp ellepi a falatnyi darabokat (héjastúl!). Öntsd le róla a maradék vizet és tedd a turmixgépbe, ahol fahéjjal és kis datolyasziruppal pürésítsd krémesre. 5 napig hűtőben eltartható egy l záródó edényben.

Édesburgonyás brownie

Hozzávalók:

  • 2 nagy édesburgonya (60 dkg)
  • 10 Medjool datolya kimagozva
  • 2/3 bögre előzőleg beáztatott, majd ledarált mandula
  • fél bögre hajdinaliszt
  • 4 evőkanál nyers kakaópor
  • csipet só

Elkészítése:

Hámozd meg az édesburgonyát, vágd darabokra és párold vagy főzd puhára. Ha már kezd szétesni, olyan puha, akkor turmixold össze a datolyával krémes masszává.

Tedd a többi hozzávalót egy tálba, és keverd hozzá a masszát, majd alaposan dolgozd össze mindezt.

Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába és süsd 20-30 percig, a jó öreg villapróbával látod majd, amikor kész (ha a beleszúrt villa már száraz marad). V

edd ki, hagyd egy kicsit hűlni, hogy elnyerje a brownies állagát és csak utána kóstold meg.

 

A recept forrás: Ella Woodward: Egyél jókat Ellával  (a könyvet itt megvásárolhatod)

Avokádós sütőtöksaláta olívával és rukolával

Ezt a receptet elkészítheted aluteális szakaszon kívül a follikuláris szakaszban is.

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök (kb. 1 kg)
  • kókuszolaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanálnyi fűszer (ízlés szerint)
  • 15 dkg rukola (vagy párolt spenót)
  • 1 bögre kimagozott olajbogyó (15-20 dkg)

Öntethez:

  • 1 evőkanál tamari szósz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütőt elég 180 fokra). Hámozd meg a sütőtököt és vágd fel falatnyi darabokra. Tedd egy tepsire, locsold meg kókuszolajjal, sózd és borsozd meg, tedd rá a fűszereket és a paprikát is, majd az egészet keverd át és tedd a sütőbe kb. 40 percre. Amikor megpuhult, vedd ki, hogy kihűljön.

Az öntethez keverd simára az összes hozzávalót ízlésednek megfelelő mennyiségű sóval és borssal. Majd keverd el a rukolát az öntettel és az olajbogyókkal. Rukola helyett párolt spenótot is használhatsz, főleg a hidegebb hónapokban, hogy átmelegítsen. Vágd apró kockára az avokádókat is. Majd mindezeket keverd hozzá a kihűlt sütőtökkockákhoz.

Paradicsomos bab

Ezt a receptet az ovulációs szakaszban is elkészítheted.

Hozzávalók:

  • 250 g fehér konzerv bab (üvegeset válassz, amiben nincs semmi más a babon és són kívül)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • dupla annyi darabolt paradicsom és paradicsom sűrítmény, mint a bab
  • 1 evőkanál datolyaszirup
  • bors

Elkészítése:

Törd át a fokhagymát és tedd egy lábosba a darabolt paradicsommal és a datolyasziruppal együtt. Főzd takaréklángon kb 30 percig. Majd add hozzá a sűrített paradicsomot és a lecsepegtetett babot és főzd még 10 percig, amíg át nem forrósodik és be nem sűrűsödik. Végül fűszerezd meg.