4. Vércukor-szabályozás
4 .2 Az anyagcsere ősi szabályozói
A megfelelő időpontokban magadhoz vett megfelelő ételek, nem okoznak kiugrásokat a vércukor-szintedben. Az emberi szervezet különféle ritmusok alapján és befolyása alatt működik.
Hat ránk az évszakok váltakozása, másképpen érezzük magunkat a havi ciklusunk egyes szakaszai során és van egy napi bioritmusunk is.
Ha a bioritmusunkkal nem harmonikus, azaz azzal nem együttműködő, támogató szokásaid vannak, az a napi és havi ciklikus ütemben termelődő hormonokat hosszú távon megzavarják. Nem csak a hormontermelő, azaz endokrin szerveink, hanem minden szervünk a bioritmus befolyása alatt áll.
A napi bioritmusról ennek a modulnak a keretén belül csak egy rövid áttekintést teszünk, méghozzá a biológiai óránk irányította cirkadián ritmus összefüggéseit nézzük át az étkezéseinkkel. Ez alapján a következőket érdemes megjegyezned:
Az alábbi táblázatban láthatod a fenti tanácsok eredetét. Egészen pontosan azt, hogy mely időszakokban képes az adott szerv jó teljesítményre (ezt a csúcsidővel jeleztem), és mikor kellene feladatoktól kímélni őt (ez pedig a mélypontja, amikor “nehezére esik a munka”):
Szerv | Csúcsidő | Mélypont |
máj | 1-3-ig | 3-5-ig |
tüdő | 3-5-ig | 5-7-ig |
vastagbél | 5-7-ig | 7-9-ig |
gyomor | 7-9-ig | 9-11-ig |
lép és hasnyálmirigy | 9-11-ig | 11-13-ig |
szív | 11-13-ig | 13-15-ig |
vékonybél | 13-15-ig | 15-17-ig |
húgyhólyag | 15-17-ig | 17-19-ig |
vese | 17-19-ig | 19-21-ig |
keringés | 19-21-ig | 21-23-ig |
általános eneriafelhalmozás | 21-23-ig | 23-1-ig |
epehólyag | 23-1-ig | 1-3-ig |
Az anyagcserénket irányító gének és mechanizmusok az evolúció során kb. 150 ezer évvel ezelőtt alakultak ki. Ezek a gének a vad és primitív világban a túlélésért folytatott harcban hasznosnak bizonyultak. Azóta is – hihetetlen, de – génjeink változatlanok maradtak.
Viszont szokásainkat és fizikai aktivitásunkat a civilizáció gyökeresen és erőszakosan megváltoztatta. Beléptek az életünkbe a pszichoszociális stresszorok, a toxinok, a környezetszennyezés, a rossz táplálkozás, a felborult cirkadián ritmus és még sorolhatnánk…
E változások természetesen előnyökkel is jártak, de az is tény, hogy sajnos biológiailag nem alkalmazkodtunk ehhez az új életformához. Ennek következményeit viseljük most.
Az anyagcserénk alapvetően a tartalékolásra rendezkedett be! Hiszen az ember élete több 100 ezer évvel ezelőtt nélkülözés és nehézségek közepette zajlott. Ételhez csak ritkán jutottak, fáradságos munka után, így túlélésük azon múlt, hogy mennyi tartalékot képesek a szervezetükben felhalmozni.
Ma a túlzott kalória bevitellel ez a komplex mechanizmus a visszájára fordult, és most már ebben betegszünk és halunk meg.
Ezért van az, hogy az emberek csak kis százaléka tudja megtartani a súlyát olyan diétával, melynek alapja az alacsony kalória bevitel.
Kutatások kimutatták, hogy a fogyókúrák 2-6 %-a vezet csak eredményre.
A kalóriaszegény diéta után visszatérve a normális kerékvágásba 2-3 kg-al leszünk nehezebbek, mint előtte. Hasonló eredményekről tesz tanúbizonyságot más típusú fogyókúra is számos kutatás szerint, tehát hosszú távon nem hatékonyak.
Ám ha nem az étel mennyiségére, hanem minőségére tesszük a hangsúlyt, azaz a bennük rejlő tápanyagokra, valamint a nem megfelelő ételeket kis mennyiségben is kikerüljük, (hiszen nem válhat egészségünkre, mert nem képes szabályozni az anyagcserénket), akkor megértettük a „táplálékok nyelvét” és tudni fogjuk melyik hogyan hat a szervezetünkre.
Az epigenetikai hatásokat figyelembe véve az anyagcserénk korrekt működésben tartására bőven elég a következő néhány alapelv betartása:
Anyagcsere-egyensúlyt és az optimális génműködést a természetes táplálékok teszik lehetővé:
Ezek a magas rosttartalmú ételek:
A jó minőségű fehérjék:
Az egészséges zsírok:
Ha a nagy mennyiségben az asztalunkra kerülő élelmiszeripari termékeket behelyettesítjük ezekkel, az anyagcserénket ismét megfelelő működésre késztetjük.
Elfelejtheted minden falat méricskélését, a drasztikus (és eredménytelen) diétákat.
Ha normális mennyiségben a megfelelő ételeket eszed, az információk a DNS-ben a megfelelő módon kezdenek el dolgozni.
100 g cukorból, vagy x gramm brokkoliból származó azonos kalória NEM EGYENÉRTÉKŰ az anyagcserédre nézve!
Ugyanannyi kalória ugyanis különböző sebességgel és ütemben szívódik fel, az egyes ételekben található rostok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és egyéb tápanyagok mennyiségétől függően.
Tehát nem minden kalória egyforma! Egyesek serkentik az inzulin kiválasztást és növelik a vércukorszintet, míg mások nem váltják ki ezt a nemkívánatos hatást.
A molekulák egyvelege az, ami az anyagcserédnek egy komplex szabályozó üzenetet küld, s így a kalóriák testedre gyakorolt hatása más és más lesz.
A példánk még egyszer: Ha egy cukrozott üdítőital gyorsan felszívódik, de semmilyen szabályozó üzenetet nem ad. Mivel drasztikusan emeli meg a vércukorszintet, ha ez a nagy mennyiségű kalória nem ég el azonnal, zsírként lerakódik.
Ha a hántolatlan rizsből fogyasztasz ugyanannyi kalóriát, mint az üdítőitalból, akkor ez a kalóriamennyiség lassan szívódik fel (a benne lévő rostoknak és egyéb jó anyagoknak hála), a vércukorszintet nem emeli magasra azonnal, így lesz arra idő!!!, hogy a tested valóban el is égesse azt az energiafelhasználás folyamán, így nem fog zsírként lerakódni (se nem kezd védekezésbe a szervezeted inzulin-rezisztenciát kialakítva). A benne lévő kalória sok hírvivő anyagot is tartalmaz, azaz növényi tápanyagot, mely életfontosságú információt szállít a sejtjeidnek.
Tehát nem az a lényeg, hogy hány kalóriát viszel be, hanem az, hogy miből származik az a kalória. Így a kalóriákról innentől fogva nem fogunk beszélni.